Volgende woning kopen
Ben je doorstromer en benieuwd wat een volgend koophuis betekent voor je hypotheek? Bij Hypotheekhaven helpen we je graag verder. Bij veel geldverstrekkers is het mogelijk om je hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Wel is het zo dat ze opnieuw beoordelen of je aan alle voorwaarden voldoet.
" Welke hypotheekvormen kan ik meenemen of kiezen? "
Wanneer je verhuist naar een nieuw huis, brengt dit ook veranderingen mee voor je hypotheek. Als je voor je nieuwe woning een hoger bedrag wilt lenen dan je huidige hypotheek, is het belangrijk om te weten dat je de aanvullende lening meestal moet afsluiten bij dezelfde geldverstrekker om je bestaande rentecontract te behouden. Andere geldverstrekkers zijn doorgaans niet bereid om het extra bedrag te financieren.
Behoud van je hypotheekvorm en rentecontract
Bij veel geldverstrekkers is het mogelijk om je huidige hypotheekvorm mee te nemen naar je nieuwe lening. Sinds 2013 kun je kiezen tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek als je gebruik wilt blijven maken van hypotheekrenteaftrek. Heb je vóór 2013 een hypotheek afgesloten en heb je een aflossingsvrij deel? Dan kun je dit deel in sommige gevallen meenemen, afhankelijk van hoeveel je nog aflossingsvrij hebt.
Je kunt vaak je bestaande rentecontract behouden, maar dit is meestal beperkt tot het bedrag van je oude lening. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je maandlasten kunnen veranderen, afhankelijk van het risico van de nieuwe lening. Als je bijvoorbeeld voor je oude woning 60% van de marktwaarde leende en voor je nieuwe woning 90% leent, kan de rente stijgen vanwege het hogere risico.
Hypotheek meenemen als je oude woning nog niet is verkocht
Als je een nieuw huis wilt kopen voordat je je huidige woning hebt verkocht, kan het nodig zijn om een deel van de overwaarde te overbruggen. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt om tijdelijk twee hypotheken te betalen. Als er een restschuld ontstaat bij de verkoop van je oude woning, moet je ook kunnen laten zien hoe je deze zult aflossen.
Heb je je oude woning al verkocht? Dan moet je rekening houden met de geldigheidsduur van de meeneemregeling, die vaak 3 tot 6 maanden bedraagt. Binnen deze periode moet je een nieuwe hypotheek afsluiten, anders vervalt je recht om de oude rente mee te nemen.
Omgaan met overwaarde en restschuld
Bij de verkoop van je oude woning kan er sprake zijn van overwaarde. De bijleenregeling verplicht je om deze overwaarde te investeren in je nieuwe woning als je binnen 3 jaar een nieuw huis koopt. Doe je dit niet, dan verlies je het recht op renteaftrek over het bedrag dat gelijk is aan de overwaarde. Voor meer informatie over de bijleenregeling kun je terecht op de website van de Belastingdienst.
Is je oude woning nog niet verkocht of is de overdracht nog niet afgerond, maar wil je toch gebruikmaken van de overwaarde? Dan kun je mogelijk een overbruggingskrediet afsluiten of tijdelijk meer lenen, mits je inkomen dit toestaat. Mocht je woning minder waard zijn dan je huidige hypotheekschuld, dan kan er sprake zijn van een restschuld. Deze kun je proberen te financieren met een extra lening, of je zult deze met eigen middelen moeten aflossen.
Geen dubbele bemiddelingskosten bij Hypotheekhaven
Als je Hypotheekhaven inschakelt om de verhuizing van je hypotheek te regelen, hoef je je geen zorgen te maken over dubbele bemiddelingskosten. Je betaalt alleen de advies- en bemiddelingskosten aan ons en hoeft geen extra kosten te betalen aan je geldverstrekker.
Ik werk samen met alle geldverstrekkers en help je bij het vinden van de beste oplossing voor je situatie. Op deze website vind je een overzicht van de tarieven.